9 ännu konstigare maträtter från världens hörn (som du också slipper på våra resor)
Ett grillat husdjur till förrätt? Tack, men jag avstår!
Vi på Rolfs Flyg & Buss älskar god mat. Särskilt på våra smakresor där vi får njuta av det bästa från världens kök. Men ibland stöter man på rätter som snarare får en att tappa aptiten än att väcka den.
Om vi hade sålt smakresor med dessa 9 ännu konstigare maträtter från världens hörn (ja, till och med ännu konstigare än de vi listade i vårt förra blogginlägg – 9 av världens konstigaste maträtter) är vi rätt säkra på att den enda som hade följt med hade varit reseledaren. Och kanske inte helt frivilligt, när hon väl läst vad som stod på menyn…
Så förbered stålmagen och ta del av vilka ytterligare udda maträtter som faktiskt går att beställa in (om du vågar). Men oroa dig inte – de här rätterna ingår inte på våra resor. Utan vill du äta detta är det helt på eget bevåg!
Nummer 8 är min personliga favorit. Den hade jag faktiskt kunnat tänka mig att testa. Men det kan bero på att jag gillar Star Wars mer än att jag tycker den ser aptitlig ut…
1. Witchetty grub (fet larv) – Australien
Säg aldrig att det är konstigt att äta kräftor igen! I aboriginernas traditionella kost är witchetty grub en viktig proteinkälla. Den stora, feta larven äts ofta rå eller lätt grillad – och lär smaka* som mandel eller jordnötssmör.
*Lär smaka – jag har aldrig och lär heller aldrig smaka witchetty grub, och lär därför aldrig få veta om det smakar mandel, jordnötssmör eller bara mask…
I Sydkorea är det populärt att äta sannakji, små bläckfiskarmar som fortfarande rör sig på tallriken. De serveras nyskurna och levande, och slingrar sig när du plockar upp dem med dina ätpinnar. En kittlande upplevelse i dubbel bemärkelse!
”Sannakji? Nja, stillaliggande nudlar duger bra för mig, tack!”
Den norska rätten smalahove består av ett halvt rökt och kokt fårhuvud, komplett med öga och tänder. Traditionellt äts det kring jul i västra Norge, ofta tillsammans med potatis och kålrot. En rätt med både historia och karaktär, sägs det. Men för min del räcker det gott med bara potatis och kålrot på tallriken, tack...
Mutura är en traditionell kenyansk korv gjord på blod, inälvor och kryddor, ofta grillad över öppen eld. En viktig rätt vid festliga tillfällen, men kanske inget för den ovana resenären. Men jag har faktiskt testat och den är godare än vad man kan tro!
I Marocko serveras ibland hela kokta fårhuvuden vid högtider, särskilt under Eid al-Adha. Hjärna, ögon och kinder anses vara särskilt välsmakande. Och att äta allt är en del av respekten för djuret.
”Det bästa man kan göra för miljön är att äta upp ALLT på tallriken. Mer Tête de mouton åt folket!”
I nordöstra Brasilien lagas denna gryta på getens inälvor, som kryddas och kokas i djurets egen mage. En traditionell rätt som kräver ett öppet sinne, men som många brasilianare håller högt.
Och turister? Håller de Buchada de bode högt?
Det vet jag inte. Jag har ännu inte hittat någon fakta som bekräftar – eller motbevisar – det...
I Ecuador är det fullt normalt att äta cuy – grillat marsvin. Rätten har sitt ursprung i inkakulturen och serveras ofta helgrillad, ibland med tassar och huvud kvar.
Smaken? Den sägs påminna om kyckling, enligt många. Men kan du verkligen äta ett djur som skulle kunna ha varit ditt husdjur? Jag avstår, tack.
Men en resa till Ecuador och Galápagos – det avstår jag definitivt inte ifrån!
8. Percebes (sjötryffel eller gåsfotssnäcka) – Spanien
Percebes är ett slags skaldjur som ser mer ut som något från Star Wars än från havet. De skördas för hand från klipporna i framför allt Galicien och Baskien och är både sällsynta och dyra, men anses vara en uppskattad delikatess med smak av hav och lyx.
”Att plocka tryffel på land är för italienare. Att plocka sjötryffel i havet är för spanjorer!”
Denna klassiska rumänska soppan är syrlig och görs på kokt komage, vitlök (inget för dig, Dracula), äggula och gräddfil. Den sägs vara en bra kur mot bakfylla och serveras ofta med vinäger och chili för extra sting.
Perfekt med andra ord efter en runda på Bukarests bargator. Eller efter en ”Hur hamnade jag här”-fest på ett slott i Transsylvanien med en stilig, men ljusskygg, greve…
Bonusrätt (för dem som kanske vill ”avsluta” på topp):
10. Fugu (blåsfisk) – Japan
Japans mest mytomspunna maträtt är fugu. Blåsfisken som innehåller ett mycket dödligt nervgift. Endast specialutbildade kockar får tillaga den, men rätten fortsätter att fascinera både japanerna och turister med sin exklusivitet, milda smak och – kanske allra mest – sin höga riskfaktor.
”Är du en uppblåst typ? Jag utmanar dig att våga testa fugu! Blåsfisken ser till att du kommer ner på jorden. Men förhoppningsvis inte under jord…”
Kanske tänker du nu: ”Mat ska väl njutas av, inte uthärdas?” Och jag håller helt med. Men just därför kan det ibland vara både roligt och spännande att utmana sina smaklökar lite. Åtminstone i fantasin.
För när du sedan slår dig ner vid bordet på någon av våra smakresor, smakar den riktigt goda maten ännu bättre.
Här hittar du alla våra smakresor där du får upptäcka fantastiska maträtter från världens alla hörn. Rätter du verkligen inte vill missa!