logo
  • Om Rolfs
    Om gruppresor
    Våra reseledare
    Nyheter och erbjudanden
    Anslutningar
    Egen grupp
    Evenemang
    Beställ katalog
    Köp presentkort
    Reklamation
    Pressrum
    Rolfsbuss appen
    Föreläsningar
    Rolfs Flyg & Buss i media
    Hitta en rumskompis
    Delbetala din resa räntefritt
    Lediga tjänster
    Reseledarkurs
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Kontrollera och betala din bokning
  • Blogg
  • 0771-150000Öppet alla dagar 07-24
KalenderVärldskartaSista minuten

  • Nyheter
  • Säsong
    • Vår
    • Sommar
    • Höst
    • Vinter
    • Julmarknadsresor
    • Nyårsresor
  • Restyp
    • Bussresor
    • Cykelresor
    • Dagsturer
    • Event & musik
    • Flygresor
    • Golfresor
    • Kryssningar
    • Långresor
    • Shopping
    • Singelresor
    • Skidresor
    • Smakresor
    • Storstad
    • Teaterresor
    • Träning & sport
    • Vandringsresor
    • Äventyrsresor
  • Regioner
    • Afrika
    • Asien
    • Brittiska öarna
    • Centralamerika
    • Frankrike
    • Grekland
    • Italien
    • Kroatien
    • Medelhavet
    • Mellanöstern
    • Nordamerika
    • Norden
    • Norge
    • Oceanien
    • Polen
    • Portugal
    • Spanien
    • Sydamerika
    • Turkiet
    • Tyskland
    • Österrike
    • Övriga Europa

Blogg / Resor / 9 ännu konstigare maträtter från världens hörn (som du också slipper på våra resor)
Resor

9 ännu konstigare maträtter från världens hörn (som du också slipper på våra resor)

Ett grillat husdjur till förrätt? Tack, men jag avstår!
Vi på Rolfs Flyg & Buss älskar god mat. Särskilt på våra smakresor där vi får njuta av det bästa från världens kök. Men ibland stöter man på rätter som snarare får en att tappa aptiten än att väcka den.

Om vi hade sålt smakresor med dessa 9 ännu konstigare maträtter från världens hörn (ja, till och med ännu konstigare än de vi listade i vårt förra blogginlägg – 9 av världens konstigaste maträtter) är vi rätt säkra på att den enda som hade följt med hade varit reseledaren. Och kanske inte helt frivilligt, när hon väl läst vad som stod på menyn…

Så förbered stålmagen och ta del av vilka ytterligare udda maträtter som faktiskt går att beställa in (om du vågar). Men oroa dig inte – de här rätterna ingår inte på våra resor. Utan vill du äta detta är det helt på eget bevåg!

Nummer 8 är min personliga favorit. Den hade jag faktiskt kunnat tänka mig att testa. Men det kan bero på att jag gillar Star Wars mer än att jag tycker den ser aptitlig ut…

1. Witchetty grub (fet larv) – Australien

Säg aldrig att det är konstigt att äta kräftor igen! I aboriginernas traditionella kost är witchetty grub en viktig proteinkälla. Den stora, feta larven äts ofta rå eller lätt grillad – och lär smaka* som mandel eller jordnötssmör.

*Lär smaka – jag har aldrig och lär heller aldrig smaka witchetty grub, och lär därför aldrig få veta om det smakar mandel, jordnötssmör eller bara mask…

Ta mig till Australien, witchetty grubs hemland

2. Sannakji (levande bläckfisk) – Sydkorea

I Sydkorea är det populärt att äta sannakji, små bläckfiskarmar som fortfarande rör sig på tallriken. De serveras nyskurna och levande, och slingrar sig när du plockar upp dem med dina ätpinnar. En kittlande upplevelse i dubbel bemärkelse!

”Sannakji? Nja, stillaliggande nudlar duger bra för mig, tack!”

Ta mig till Sydkorea, sannakjis hemland

3. Smalahove (rökt fårhuvud) – Norge

Den norska rätten smalahove består av ett halvt rökt och kokt fårhuvud, komplett med öga och tänder. Traditionellt äts det kring jul i västra Norge, ofta tillsammans med potatis och kålrot. En rätt med både historia och karaktär, sägs det. Men för min del räcker det gott med bara potatis och kålrot på tallriken, tack...

Ta mig till Norge, smalahoves hemland

4. Mutura (blodkorv) – Kenya

Mutura är en traditionell kenyansk korv gjord på blod, inälvor och kryddor, ofta grillad över öppen eld. En viktig rätt vid festliga tillfällen, men kanske inget för den ovana resenären. Men jag har faktiskt testat och den är godare än vad man kan tro!

Ta mig till Kenya, muturans hemland

5. Tête de mouton (kokt fårhuvud) – Marocko

I Marocko serveras ibland hela kokta fårhuvuden vid högtider, särskilt under Eid al-Adha. Hjärna, ögon och kinder anses vara särskilt välsmakande. Och att äta allt är en del av respekten för djuret.

”Det bästa man kan göra för miljön är att äta upp ALLT på tallriken. Mer Tête de mouton åt folket!”

Ta mig till Marocko, Tête de moutons hemland

6. Buchada de bode (getmagegryta) – Brasilien

I nordöstra Brasilien lagas denna gryta på getens inälvor, som kryddas och kokas i djurets egen mage. En traditionell rätt som kräver ett öppet sinne, men som många brasilianare håller högt.

Och turister? Håller de Buchada de bode högt?
Det vet jag inte. Jag har ännu inte hittat någon fakta som bekräftar – eller motbevisar – det...

Ta mig till Brasilien, Buchada de bodes hemland

7. Cuy (grillat eller friterat marsvin) – Ecuador

I Ecuador är det fullt normalt att äta cuy – grillat marsvin. Rätten har sitt ursprung i inkakulturen och serveras ofta helgrillad, ibland med tassar och huvud kvar.

Smaken? Den sägs påminna om kyckling, enligt många. Men kan du verkligen äta ett djur som skulle kunna ha varit ditt husdjur? Jag avstår, tack.

Men en resa till Ecuador och Galápagos – det avstår jag definitivt inte ifrån!

Ta mig till Ecuador, cuys hemland

8. Percebes (sjötryffel eller gåsfotssnäcka) – Spanien

Percebes är ett slags skaldjur som ser mer ut som något från Star Wars än från havet. De skördas för hand från klipporna i framför allt Galicien och Baskien och är både sällsynta och dyra, men anses vara en uppskattad delikatess med smak av hav och lyx.

”Att plocka tryffel på land är för italienare. Att plocka sjötryffel i havet är för spanjorer!”

Ta mig till Baskien, percebens hemtrakter

9. Ciorbă de burtă (komage-soppa) – Rumänien

Denna klassiska rumänska soppan är syrlig och görs på kokt komage, vitlök (inget för dig, Dracula), äggula och gräddfil. Den sägs vara en bra kur mot bakfylla och serveras ofta med vinäger och chili för extra sting.
Perfekt med andra ord efter en runda på Bukarests bargator. Eller efter en ”Hur hamnade jag här”-fest på ett slott i Transsylvanien med en stilig, men ljusskygg, greve…

Ta mig till Transsylvanien, Ciorbă de burtăs hem

Bonusrätt (för dem som kanske vill ”avsluta” på topp):


10. Fugu (blåsfisk) – Japan

Japans mest mytomspunna maträtt är fugu. Blåsfisken som innehåller ett mycket dödligt nervgift. Endast specialutbildade kockar får tillaga den, men rätten fortsätter att fascinera både japanerna och turister med sin exklusivitet, milda smak och – kanske allra mest – sin höga riskfaktor.

”Är du en uppblåst typ? Jag utmanar dig att våga testa fugu! Blåsfisken ser till att du kommer ner på jorden. Men förhoppningsvis inte under jord…”

Ta mig till Japan, fuguns hemland

Världens godaste smaker väntar

Kanske tänker du nu: ”Mat ska väl njutas av, inte uthärdas?” Och jag håller helt med. Men just därför kan det ibland vara både roligt och spännande att utmana sina smaklökar lite. Åtminstone i fantasin.
För när du sedan slår dig ner vid bordet på någon av våra smakresor, smakar den riktigt goda maten ännu bättre.

Här hittar du alla våra smakresor där du får upptäcka fantastiska maträtter från världens alla hörn. Rätter du verkligen inte vill missa!

Alla våra gastronomiska smakresor
Skapad av: Emil Carlberg
Uppdaterad senast: 2025-06-10
Rolfs Flyg & Buss

Gruppresor med omtanke och erfarenhet sedan 1975.

Nordens största

grupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.

Rolfsbuss
  • Om Rolfs
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Kontrollera och betala din bokning
  • Hantering av personuppgifter
Information
  • Nyheter och erbjudanden
  • Grupper
  • Beställ katalog
  • Köp presentkort
  • Reklamation
  • Pressrum
  • Rolfsbuss appen
  • Lediga tjänster
  • Reseledarkurs
  • Lista över alla våra hotell
  • Artiklar
  • Kampanjer
Kontakta oss
Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg
0771-150000
info@rolfsbuss.se
Följ oss på sociala medier
Nordens största

grupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.


Registrera till vårt nyhetsbrev