Vackra slott

8 ståtliga slott (och ett palats)


Att besöka ett slott är lite som att åka tillbaka i tiden och uppleva vad som då var några av världens mest storslagna byggnader. Slotten är förstås lika ståtliga idag och nedan hittar ni några av slotten vi besöker på våra resor.


Neuschwanstein

Neuschwanstein, beläget utanför byn Füssen. Slottet uppfördes av kung Ludvig II av Bayern under andra halvan av 1800-talet och är ett av världens mest kända slott. År 2006 var slottet nära att få ingå i listan över världens sju nya underverk, men fick aldrig någon plats på listan. Känner du igen slottet? Det anses nämligen ligga till grund för Disneys Törnrosaslott.

Besök slottet på resa "Alpernas höjdpunkter"
Besök slottet på resan "Glaciärexpressen"


Tsuruga

Tsuruga-slottet, byggt i vacker, traditionell japansk stil. Grunden byggdes på 1300-talet och de fem våningarna byggdes till under 1600-talet. Slottet användes fram till mitten av 1800-talet som ett militärt och administrativt centrum i Aizu-regionen. Slottet är omgärdat av vackra körsbärsträd som vid blomning skapar en fantastisk atmosfär.

Besök slottet på resan "Japan Hokkaido"


Slottet i Chenonceau

Slottet, som uppfördes på 1500-talet och tog 6 år att bygga, står på en holme i floden Cher. Slottet brukar kallas för "Damernas slott" då ovanligt många kvinnor deltog i uppförandet och utbyggnaden av slottet. Slottet användes som sjukhus under första världskriget och under andra världskriget som tillflykt för personer som flydde den ockuperade zonen av Frankrike.

Besök slottet på resan "Loire och Bretagne"


Slottet i Amboise

Slottet i Amboise uppfördes under 1000-talet och trots sin skönhet övergavs slottet på 1600-talet varefter det tjänade som fängelse. Leonardo da Vinci levde sina sista år i en byggnad några hundra meter från slottet innan han dog 1519. Kung Charles VIII dog tragiskt efter att ha slagit huvudet på en dörrkrok i slottet.

Besök slottet på resan "Loire och Bretagne"


Slottet i Villandry

Den tillhörande trädgården till slottet i Villandry är nästan vackrare än slottet i sig. Platsen har årligen ungefär 330,000 besökare. En doktor köpte 1906 slottet och skapade de fantastiska trädgårdarna, som består botaniska trädgårdar, frukträdgårdar samt en vattenträdgård. Napoleon Bonaparte kom över slottet under 1800-talet men gav senare bort det till sin bror.

Besök slottet på resa "Loire och Bretagne"


Matsumoto

"Kråkslottet" som det även är känt för byggdes under 1500-talet. Smeknamnet kommer av takets "vingar" samt den svarta färgen som beklär slottet. Under 1800-talet önskade den dåvarande regeringen att slottet, likt många andra, skulle förstöras, men efter mycket motstånd lyckades lokalbefolkningen bevara slottet.

Besök slottet på resan "Stora Japan 2019"Hofburg

Hofburgpalatset i Wien innehåller bland annat kapell, museer, bibliotek, skattkammare och nationalteater. Det är ett av världens största palatskomplex, och dess äldsta delar är byggda under 1200-talet, men det har skett byggnationer även under 1900-talet.

Besök slottet på resan "Fyra huvudstäder"
Besök slottet på resan till Wien
Besök slottet på resan "Kryssning Donau


Heidelberg

Heidelbergs slott är idag en ruin då slottet utsattes för mycket förstörelse under det pfalziska tronföljdskriget mellan 1689 och 1693. Efteråt restaurerades slottet bitvis, men skadades när en brand bröt ut 1764. På avstånd kan det dock vara svårt att urskilja ruinerna från ett oskadat slott då ruinerna bevarats väl.

Besök slottet på resan "Heidelberg"
Besök slottet på julmarknadsresan "Pfalz Heidelberg"


Edinburgh

Slottet i Edinburgh är Skottlands mest besökta turistattraktion med inträdesavgift, och 2017 besöktes slottet av över två miljoner människor. Edinburgh Military Tattoo har tillsammans med slottet blivit en symbol för både Edinburgh och Skottland, då orkestern spelat utanför slottet sedan år 1950.

Besök slottet på resan "Skottland med Military Tattoo"
Besök slottet på vår resa till Edinburgh
Besök slottet på vår rundresa till Skottland